Tendoryu Aikido klub Boken

 

Direktna upotreba sile je lose resenje za bilo koji problem, i upotrebljavaju je obicno samo mala djeca i velike nacije.


David Friedman

Aikido (合気道 aikidō?) je Japanska borilacka vjestina koju je razvio Morihei Ueshiba kao sintezu njegovih ucenja borilackih vjestina, filozofije, i vjerovanja. Aikido se cesto prevodi kao "Put sjedinjavanja (sa) zivotnom energijom"[1] ili kao "Put harmonije duha."[2] Ueshiba je za cilj imao stvaranje vjestine koju su ucenici mogli koristiti radi sopstvene zastite, usput pruzajuci zastitu svom napadacu od povrede.


Aikido tehnike se obicno izvode "utapanjem" u pokret ili kretanje napadaca, umjesto da se direktno suprostave napadu. Aikidoka (ucenik aikidoa) preusmjerava napadacev zalet, koristeci minimalnu snagu, koristeci razne tipove bacanja ili poluga.[3]


Aikido je vjestina kojom se moze baviti svako, bez obzira na pol, starost ili fizicku spremu. Postoji vise skola, a ona koja se uci u klubu Boken je Tendoryu Aikido (Skola nebeskog puta) koju karakterisu veliki, cisti pokreti naglasavajuci prirodni i harmonicni tok pokreta. Osnivac ove skole je Kenji Shimizu inace ucenik Morihei Ueshibe. Dozvolu za vodjenje ove skole u Crnoj Gori ima samo sensei Mitar Vujovic.

dobrodosli na prezentaciju aikido kluba boken